De ce iubim pisicile?

Origini

Pisica de casa, pisica domestica este un mamifer din ordinal carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae- Felis catus sau Felis silvestris catus. Este alaturi de oameni de peste 9500 de ani si in prezent este cel mai cunoscut animal domestic in toata lumea. Pisica domestica care sta langa gura sobei este in mod evident o ruda apropiata a leului, a tigrului, a leopardului si a rasului.

 

Pisica domenstica, Felis catus catus este indigena lumii vechi si include forme inrudite ca pisica salbatica europeana, Felis catus silvestris si pisica salbatica Africana Felis catus lybica. Pisica domestica nu este o specia separate si, intr-adevar in circumstantele potrivite ea inca se poate incrucisa cu specii salbatice, desi acest lucru se intampla rar in prezent, pentru ca sunt foarte putine pisici salbatice in regiunile in care exista si varietatea domesticita.

 

Alegeti hrana Super-Premium BonaCibo pentru pisica dvs.: Hrana uscata pisici

 

Pisica domestica este aproape evident inrudita cu pisica salbatica Africana sau caffre si primul indiciu ca aceasta a fost adoptata de oameni provine din Africa. Domesticirea a inceput, probabil, in urma cu aproximativ 7000 de ani si primele indicia scrise dateaza din Egiptul Antic, din jurul anului 1500 i.Hr, unde pisica era considerate sacra si oamenii I se inchinau in temple. Corpurile pisicilor erau imbalsamate si mumificate, unele erau trimise la Bubastes pentru a fi ingropate in apropiere de Templul lui Pasht, zeita cu cap de pisica. 

 

 

Pisicile domestice au aparut in Europa fiind introduce de romani in Marea Britanie, gasindu-se oase in ruinele unor case romane. Ele erau pretuite ca mijloc de control al daunatoarelor. In Timpul domniei regelui german Henric Vanatorul (876-936) orice persoana gasita vinovata de uciderea unei pisici mature era amendata cu 60 de busele de grau. In superstitia medievala pisicile erau tovarasele vrajitoarelor. In Franta pisicile au fost arse in public pana in secolul XVII, cand Ludovic al XVIII-lea a interzis aceasta practica.

 

Raspandirea in toata lumea a pisicilor domestice, a avut loc la inceputul urbanizarii umane si acum ele traiesc pe toate continentele cu exceptia Antarctidei. Ele sunt in special concentrate in zone cu climate temperate si calde, si in unele regiuni urbane exista peste 1500 de pisici pe km patrat. 

 

Alegeti hrana Super-Premium BonaCibo pentru pisica dvs.: Hrana uscata pisici

 

Toate pisicile au multe trasaturi in comun. Ele sunt, in esenta, rapitoare carnivore, dar varietatile domesticite s-au adaptat la mediul lor si au devenit mancatoare de resturi. Toate felinele, in afara leilor, vaneaza singure. Au corp lung si suplu si sunt animale digitigrade (se deplaseaza pe degete), astfel se pot furisa in liniste catre prada. Toate felinele, in afara de ghepard, au gheare retractile.

 

 

La lumina zilei, pisicile si oamenii vad la fel de bine, dar pe semiintuneric vederea pisicii este de aproximativ sase ori mai buna decat a omului. Pisicile nu vad insa in intuneric complet, ochii lor au un invelis translucid sau o “a treia pleoapa” care poate fi trasa peste ochi in timpul asa-numitei “atipeli”, astfel pisicile pot sa isi reduca simultan consumul senzorial si sa ramana atente la orice pericol.

 

Pisicile aud multe frecvente care nu pot fi auzite de oameni, mai exact auzul uman ajunge pana la 20 kHz pec and pisicile pot auzi pana la 65 kHz. Simtul mirosului nu le este atat de bine dezvoltat, desi se crede ca ar juca un rol in ritualurile de curtare. Limba le este acoperita cu papile ce sunt asemanatoare cu niste pile, acestea fiind folosite pentru lingerea carnii de pe oase si pentru curatarea blanii. Felinele mici- pisicile pot sa toarca dar nu pot sa raga precum felinele mari care pot rage dar nu pot toarce.

 

Comportament

 

Pisicile domestice pot sa fie mai versatile decat rudele lor salbatice, datorita adaptarii la viata urbana, dar sunt mai putin docile decat alte specii domesticite cum ar fi cainii. Multe diferente dintre comportamentul pisicilor si al cainilor provin din motivatie, si nu din abilitati innascute.

 

Alegeti hrana Super-Premium BonaCibo pentru pisica dvs.: Hrana uscata pisici

 

 

Experimentele de comportament au demonstrat ca pisicile pot sa efectueze cu usurinta sarcini extrem de complexe.

 

Reproducerea

 

Pisicile domestice, ca si rudele lor salbatice, se imperecheaza de mai multe ori pe an. Ciclul inmultirii este controlat de intensitatea luminii. La latitudinile ecuatoriale, cu perioade mai lungi de lumina, pisicile se pot imperechea in orice moment al anului si au trei sau patru generatii de pui pe an. La latitudinile temperate, au doua generatii de pui pe an, unul la inceputul primaverii si altul la sfarsitul verii. Viata reproducatoare incepe la 7,5 luni si continua 15 ani sau mai mult. Recordul a fost stability de “Puss” o pisica din Anglia care a trait pana la varsta de 36 de ani. Gestatia dureaza 63 de zile si se nasc de obicei patru pui.

 

Comportamentul in timpul perioadelor de reproducere poate pune probleme. De asemenea, pisicile de apartament nesterilizate pot dezvolta in timp probleme de sanatate, astfel este indicat ca sa luati in considerare operatiile de sterilizare a pisicii si castrare a motanului. Aceste operatii simple pot avea un impact pozitiv asupra vietii lor. Puii pot fi despartiti de mama lor dupa 10 saptamani de viata, la aceasta varsta puii sunt intarcati de obicei la 2 luni de la nastere si se considera ca au primit notiunile esentiale de la mama lor.

 

 

Temperatura normala a corpului pisicii este de 38,6 grade Celsius, mai mare decat a oamenilor. Temperatura critica a mediului pentru pisica este de aproximativ 36 de grade cand temperature corpului sau creste si pisica gafaie pentru a se racori. Pisicile au glande sudoripare in pernitele labelor si raspandite pe corp-glande apocrine.

 

Alegeti hrana Super-Premium BonaCibo pentru pisica dvs.: Hrana uscata pisici

 

Pisica – un animal complex, foarte inteligent, capabil de a ne oferi iubire neconditionata. Cel mai bun motiv de a o iubi si noi la randul nostru.

0
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x