Istoria si trasaturile pisicii siameze

ISTORIE

Frumoasa siameza este legendara pisica de templu a regelui Siamului. Pisicile nu erau doar apreciate de rege pentru frumusetea lor rafinata, ci erau folosite si ca pisici de paza. Pisicile siameze erau puse sa stea pe coloane inalte in jurul tronului regelui. Dacă cineva l-ar fi amenintat pe rege, pisicile ar fi sarit de pe stalpi direct pe atacator. Datorita marimii lor, puterii si capacitatii lor de a sari de la inaltime, persoana atacata ar fi fost cu siguranta aruncata la podea. Daca era nevoie, ele ar fi zgariat chipul persoanei despre care credeau ca ar putea face rau regelui Siamului, protectia regelui fiind cruciala.

Nimeni nu stie daca aceasta legenda este adevarata, dar pisica vazuta de naturalistul si exploratorul german Peter Simon Pallas ar fi putut fi o siameza. Aceasta pisica a fost notata in rapoartele lui Pallas despre explorarile Marii Caspice in anii 1700. Pallas a descris-o ca avand „urechi, labe si coada … destul de negre, avand o marime mijlocie, o felina ce are picioarele ceva mai mici decat pisica obisnuita si capul este mai lung spre nas”.

Primele pisici siameze din Europa au fost un cadou din partea regelui Siam catre consulatul general englez din Bangkok la sfarsitul anilor 1800. Primele pisici siameze au fost numite Pho si Mia. Erau o pereche de reproducatori adusi in Anglia in 1884 de Owen Gould. Pisicutele din Pho si Mia au fost expuse de sora domnului Gould la expoziția de la Londra desfasurata la Crystal Palace in 1885. Prima pisica siameza din Statele Unite a fost, de asemenea, un cadou de la regele Siamului unui prieten. La sfarsitul anilor 1890 si inceputul anilor 1900, pisicile siameze au fost importate in America de Nord din Marea Britanie, Franta, Japonia si Siam.

 

TRASATURI

Pisica siameza este o pisica lunga si eleganta. Corpul si gatul sunt lungi, iar picioarele de asemenea.

Rasa este de dimensiuni medii, dar cu un sistem muscular frumos dezvoltat.

Pisica siameza este o pisica de extreme. Capul este un triunghi lung. Urechile inalte sunt asezate pe cap pentru a fi o continuare a acestui triunghi. Nasul este lung si drept. Picioarele sunt lungi si subtiri. Coada este lunga si se ingusteaza pana la un punct. Ochii au forma de migdale si sunt de un albastru aproape stralucitor.

Blana siamezelor este scurta, lucioasa si se afla aproape de corp. Frumusetea pisicii siameze este aspectul corpului suplu, ochii albastri si contrastul dintre culoarea corpului și culoarea mai inchisa a extremitatilor. Acest contrast se numeste restrictie de culoare sau, mai frecvent, indicare. Culoarea blanii de pe urechi, coada si picioare are o culoare diferita de cea a corpului, iar aceasta culoare mai inchisa se amesteca treptat in culoarea mai deschisa a corpului. Fata prezinta, de asemenea, “o masca” de aceeasi culoare mai profunda precum culoarea extremitatilor. Masca acoperă fata, inconjoara ochii si acopera mustatile. Aceasta masca este mai mica la un pisoi si creste treptat odata cu dezvoltarea.

 

PERSONALITATE

Pisica siameza nu este doar frumoasa, ci si extrem de inteligenta. Poate fi chiar antrenata sa-si urmeze stapanul la comanda . Această inteligenta nu inseamna, totusi, ca ea poate fi antrenata sa faca tot ce ti-ai putea dori. La fel ca majoritatea celorlalte rase extrem de inteligente, pisica siameza are si ea propriile dorinte.

Pisica siameza este o felina afectuoasa si cere parintelui ei sa fie la fel de dedicat ei precum este ea pentru el. Parintele ei trebuie sa fie afectuos si sa-si faca timp sa se joace cu ea.

 

CATEVA LUCRURI INTERESANTE DESPRE PISICILE SIAMEZE

  1. Culoarea blanii lor. Culoarea blanii unei pisic este data de cateva seturi de gene iar modelele culorilor lor sunt determinate de gene modificatoare. Ei bine, pisicile siameze au o gena modificatoare speciala, care inhiba dezvoltarea pigmentului in blana, rezultand albinism. Dar, datorita magiei stiintei, gena modificatoare pentru albinism poate afecta doar blana pisicii peste o anumită temperatură – sau intre 100 și 102,5 grade, pentru a fi mai precis.Odata ce temperatura corpului unei pisici siameze scade sub aproximativ 37 de grade Celsius – sau pisica se afla într-un mediu mai rece – genele ei pentru culoare se aprind din nou si duc pigmentul la blana ei. Deoarece corpul unei pisici este mai racoros in jurul nasului, urechilor, labelor si cozii, acolo pigmentul este cel mai frecvent depozitat pe pisicile siameze.Majoritatea pisicilor siameze se nasc complet albe si isi dezvolta marcajele in saptamanile urmatoare nasterii. De ce? Deoarece uterul este foarte cald si impiedica gena de culoare a pisicii sa ajunga la blana ei. Dupa nastere si fiind expusi la atmosfera mai racoroasa timp de cateva saptamani, pisoii siamezi vor incepe sa dezvolte pigment in jurul fețelor, cozilor si labutelor.

2. O rasa cu istorie lunga. Desi nimeni nu este sigur cand pisicile siameze au fost crescute si domesticite pentru prima data, se crede de obicei ca au provenit din Thailanda in jurul secolului al XIV-lea, cand au aparut pentru prima data intr-un manuscris thailandez. Acest lucru le-ar face una dintre cele mai vechi rase de pisici din intreaga lume.

3. O felina vorbareata. Dacă aveti o pisica siameza (sau ati petrecut timp in jurul uneia), stiti ca sunt extrem de vorbarete. Pisicile siameze isi vor vocaliza opiniile cu privire la mancarea lor, observatiile pe care le fac prin fereastra si, practic, orice le iese in cale pe parcursul zilei.

0
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x