Sănătate, nutriție și îngrijire adecvată pentru câini în funcție de nevoile fiecăruia

Poate că cea mai comună întrebare pe care cei ce au animale de companie o adresează medicului veterinar este „Cum ar trebui să-mi hrănesc câinele? Ei bine, hrănirea câinelui cu o cantitate adecvată de hrana si o dietă bine echilibrată este vitală pentru sănătatea sa generală. Pentru a înțelege cum să-ți hrănești câinele, trebuie să înțelegi care sunt cerințele nutriționale ale câinilor și cum s-au dezvoltat aceste cerințe prin procesul de evoluție biologică.

Întrucât câinii sunt carnivori, asta înseamnă că trebuie să mănânce o dietă bazată doar pe carne?

Ca specie, câinele face parte din grupul Carnivorelor, un grup mare de animale (de regula mamifere) care au o structură dentară similară. Nevoile alimentare ale animalelor aparținând acestui ordin variază. Unii membri ai acestui grup au o  nevoie acuta de carne în dieta lor (ei sunt numiți carnivorii adevărați), în timp ce alții își pot satisface necesarul de nutrienți consumând elemente vegetale (erbivore) sau o combinație de carne și plante (omnivore). Pisicile sunt un exemplu de carnivore, vacile sunt un exemplu de erbivore, iar câinii și oamenii sunt două exemple de omnivori.

Din cauza nevoilor dietetice ale câinilor, atât structura dentară cât și tractul intestinal s-au adaptat unei diete omnivore. Aceasta înseamnă că, în circumstanțe normale, câinii își pot satisface nevoile nutriționale consumând o combinație de alimente vegetale și animale. Sursa proteinelor și a grăsimilor este mai puțin importantă decât calitatea și digestibilitatea acestor componente esențiale ale dietei câinelui. Cu toate acestea, o dietă completă din carne ar putea provoca un dezechilibru și nu ar satisface toate cerințele nutriționale ale unui câine.

Câinii nu pot digera carbohidrații. Este adevărat?

Pentru a-și satisface nevoile de energie, câinii au evoluat pentru a utiliza proteine ​​și grăsimi ca surse primare de energie, dar pot folosi și carbohidrați pentru energie. Faptul că sistemul digestiv al câinelui produce enzime specifice digestiei amidonului și a zaharurilor arată că aceștia sunt capabili să digere carbohidrații. Cu toate acestea, glucidele complexe, cum ar fi cerealele, sunt mai digerabile atunci când sunt gătite.

Câinii ar trebui să mănânce numai alimente crude și nu pot digera corect alimentele gătite. Este adevărat?

Câinii domestici s-au adaptat de-a lungul mileniilor să consume diete furnizate de tovarășii lor umani, inclusiv alimente care au fost gătite. După cum s-a menționat mai sus, câinii pot digera mai ușor carbohidrații complexi după ce acestia au trecut prin procesul de gatire. Hrănirea doar cu diete pe bază de alimente crude poate cauza o serie de riscuri pentru câine, precum și pentru persoanele din casă.

Care sunt cerințele nutriționale pentru hrana câinilor?

Cei șase nutrienți de bază sunt apa, proteinele, grăsimile, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Acești nutrienți esențiali sunt necesari ca parte a dietei regulate a câinelui și sunt implicați în toate funcțiile de bază ale corpului. Cerința dietetică minimă a fost stabilită pentru mulți nutrienți. Sunt cunoscute cantitățile maxime tolerabile ale unor nutrienți și s-au stabilit rezultatele toxicității. Ceea ce este mai puțin înțeles este ceea ce se poate întâmpla în timp cu deficiențe sau excese marginale.

Rețineți faptul că orice câine este diferit si poate avea nevoie de mai multă sau mai puțină hrană pe parcursul unei zile, în funcție de starea sa de sănătate, de greutatea sa și de cât de active este. Discutați cu medicul veterinar pentru mai multe informații despre substanțele nutritive specifice de care câinele dvs. particular ar putea avea nevoie.

Cât ar trebui să mănânce câinele meu?

Metoda ideală pentru a determina câte calorii să-ți hrănești câinele este de a determina care ar trebui să fie greutatea ideală a câinelui tău și acesta să fie hrănit în funcție de greutatea respectivă. Din păcate, acest lucru necesită monitorizare constantă (și cântărire) și nu este întotdeauna practic.

Medicul veterinar vă poate estima câte calorii are nevoie câinele în fiecare zi pe baza stilului său de viață și a stării de sănătate. De exemplu, formula standard utilizată pentru calcularea cerințelor energetice ale câinelui adult mediu care locuiește în interiorul casei, are parte de o activitate fizică zilnică moderată și este sterilizat este:

30 x greutate în kg + 70 = necesarul zilnic de calorii

Rețineți faptul că unii dintre câinii noștri sunt „medii”, astfel încât această formulă este doar un punct de plecare. Majoritatea câinilor vor necesita mai puține calorii zilnic, în timp ce alții vor necesita ceva mai mult. Acest total caloric zilnic include nu numai mesele câinelui dvs., ci și orice alte gustări și delicatese. Dacă câinele dvs. trebuie să slăbească, medicul veterinar vă va recomanda restricții calorice (care sunt de obicei de la 70% până la 90% din cantitatea calculată pentru menținerea greutății).

Există diferențe în funcție de rasă în ceea ce privește cerințele nutriționale?

În ultimele câteva decenii, nutriționiștii și cercetătorii veterinari au identificat că există variații definite ale rasei în metabolismul și necesarul de nutrienți. Rasele de câini care au fost dezvoltate în locații specifice, cum ar fi rasele Cercului Arctic și unele dintre rasele de apă, s-ar fi putut adapta la diete specializate care sunt frecvente în locul lor de origine. Diferențele genetice dintre indivizii fiecărei specii pot duce la necesitatea suplimentară de individualizare a dietei animalului de companie pentru a optimiza starea lui de sănătate.

Pe lângă luarea în considerare a rasei câinelui dvs., ar trebui să luați în considerare și stilul de viață al câinelui. Animalele care au o activitate fizică intensă (câini de vânătoare, câini de probă pe teren, câini de păstorit) necesită un raport diferit de proteine ​​și grăsimi în dietele lor decât câinii sedentari de casă.

Hrănirea în funcție de vârstă

Câinii mai în vârstă, în special cei cu vârsta peste 7 ani, vor beneficia de o dietă formulată pentru nevoile lor. Dietele pentru câini seniori au adesea calorii mai mici, proteine ​​mai mari, sodiu mai mic și mai puțini carbohidrați. Multe diete conțin, de asemenea, ingrediente precum prebiotice sau probiotice pentru menținerea sănătății populațiilor microbiene intestinale, creșterea acizilor grași omega-3 și a altor antioxidanți pentru combaterea inflamației și glucozamină pentru promovarea sănătății articulațiilor. Asigurați-vă că întrebați medicul veterinar despre recomandările cu privire la mâncarea pentru câinele dvs. senior. Unele diete pentru seniori vor include trigliceride de nicel mediu pentru a ajuta la încetinirea modificărilor creierului care pot duce la probleme de senilitate (pentru ca da, și la ei pot apărea astfel de probleme).

0
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x